fredag 26 april 2013

Gudhems klosterruin



När vi besökte Hornborgasjön förra helgen passade vi också på att se på Gudhems klosterruin, som ligger alldeles i närheten av sjön. Förrförra året besökte vi Varnhems klosterruin norr om Hornborgasjön. Båda figurerar i historien om Arn. Varnhems kloster var ett munkkloster medan Gudhems kloster var ett nunnekloster inom Cistercienserorden. Klostret grundades på 1160-talet och innebar en möjlighet för den tidens kvinnor att få utbildning och lära sig läsa och skriva. De fick också lära sig olika hantverk och tillverkade produkter som kunde säljas eller användas i klostret.

När vi kom till klostret passade vi på att ta en snabbfika och titta på när en bonde eldade av ett av fälten intill. Han åkte ut på åkern med en vanlig liten lastbil och tände eld på flera ställen samtidigt. Det höll på att gå illa, för han tände eld på gräset precis intill bilen och sedan körde han fast ... Han körde fram och tillbaka för att försöka få loss bilen medan elden spred sig. Till slut blev han tvungen att backa rakt över elden för att komma loss. Det var säkert lite svettigt där för honom ett tag. Elden spred sig snabbt i det torra gräset.

Vi traskade runt klosterruinen ett tag och kunde konstatera att den var mycket mer sevärd än Varnhems klosterruin. Man kunde till och med gå ner i gästhusets källare, även om det inte var så mycket att se där nere. Gästhuset användes för att husera bland annat förbipasserande resande. Stora vägen gick precis förbi klostret och var livligt trafikerad på den tiden.

Inga kommentarer: